x Active Slovenia | Kulturna ustanova Prešernovo gledališče Kranj

Prešernovo gledališče Kranj  

Kranj | Gorenjska

Prešernovo gledališče Kranj

Prešernovo gledališče Kranj
Glavni trg 6
4000  Kranj
T: 04 280 49 00
F: 04 280 49 10
E: pgk@pgk.si
W: www.pgk.si


map Ogled na karti

Prešernovo gledališče Kranj

Prešernovo gledališče Kranj je eno izmed najmanjših slovenskih gledališč, a to nikakor ne pomeni, da nimamo velikih ambicij in želja.

V ansamblu je v sezoni 2013/2014 devet igralcev in sedemnajst zaposlenih v upravi in tehniki. K ambicioznosti ali bolje rečeno k umetniškemu poslanstvu gledališča nas zavezuje že to, da se imenujemo po največjem slovenskem pesniku – Francetu Prešernu (1800–1849). Čeprav smo repertoarno gledališče, nas ni strah drznih potez in inovativnosti. V slovenskem gledališkem prostoru smo prepoznavni po tematsko provokativnih, estetsko izčiščenih in družbeno angažiranih uprizoritvah. Po letih trdega dela in nežnih sanj lahko rečemo, da smo gledališče z zasanjanimi očmi in drznim značajem.

Naš repertoar je usmerjen v družbeno in politično angažirana dela aktualnih sodobnih dramatikov (slovenskih in svetovnih), v svežo interpretacijo klasikov, uprizarjanje inovativnih dramskih form in tem, v poetičnost gledališkega jezika ter v izbor najvidnejših režiserskih in igralskih imen.
V zadnjih letih smo med drugim uspešno uprizorili dramska besedila sodobnih tujih avtorjev in klasikov.

Smo tudi organizatorji Tedna slovenske drame, festivala, na katerem se vsako leto predstavijo najboljše uprizoritve, ki so v Sloveniji in tujini nastale na osnovi slovenskih dramskih besedil. Letošnji je bil že 44. Prav zato uprizarjamo in z dramskimi delavnicami podpiramo sodobno slovensko dramatiko.
Prav tako posvečamo posebno skrb kakovostnim uprizoritvam za otroke in mladino, ki so se tako njim kot njihovim staršem vtisnile v nepozaben spomin.

SKi FunFon

Vremenska napoved

30. 12. 30. 12. 30. 12.

POP
°Cm/s

POP
°Cm/s

POP
°Cm/s


Odpiralni čas

Gledališka blagajna: od ponedeljka do petka med 10. in 12. uro ter uro pred začetkom predstav (tel. 04 20 10 200), od septembra do konca marca pa tudi ob sobotah med 9. in 10.30.

Gledališče pa je za javnost odprto v času predstav (različne ure, zato odpiralnega časa podrobneje ne opisujemo).

Active Slovenia © 2015.