Julijske Alpe - Tolmin, Kobarid  

Tolmin | Severno Primorska

Active Slovenia

Lokalna turistična organizacija Sotočje
Petra Skalarja 4
5220   Tolmin
T: +386 (0)5 380 04 80
F: +386 (0)5 380 04 83
E: info@lto-sotocje.si
W: www.dolina-soce.com


map Ogled na karti

Kontakt

Namestitve in paketi


Tolmin, Kobarid

Ko stojimo vrh Krna ali v samotah visoko nad dolino Tolminke, se spogledujemo s prvinskim visokogorskim svetom na robu Alp ter zremo v razgibano hribovje na stiku Julijskih Alp in Dinarskega gorstva. Okolica Tolmina in Kobarida z nižjimi vrhovi in gorskimi velikani je izjemno privlačna za večdnevna raziskovalna doživetja, saj pokrajina zaradi lege na stiku dveh gorstev preseneča z razgibanostjo in osupljivimi podobami narave, ki jih doživimo le redkokje.

Na južni strani Soče se visoko nad Benečijo dvigata Matajur in Kolovrat, od koder se odpirajo veličastni pogledi tako na Julijske Alpe kot na Jadransko morje in Padsko nižino. Na severni strani Soče se v visokigorski rob Julijskih Alp vrezujejo številne divje soteske; eno od njih – Tolminska korita – doživimo na zavarovani poti v neposredni okolici Tolmina.

Poleg številnih drugih pohodniških in planinskih poti prostor med Kobaridom in Tolminom povezuje tudi Pot miru, tematska pot po ostalinah in mimo spomenikov Soške fronte, ki je v času 1. svetovne vojne močno zaznamovala dolino. V okviru te poti so na območju med Kobaridom in Tolminom kar štirje od šestih muzejev na prostem, v dolini Tolminke pa je spominska cerkev Sv. Duha na Javorci.

Tolminska korita je skupno ime za korita Tolminke in Zadlaščice, ki so najveličastnejša naravna znamenitostv okolici Tolmina. Ozko, približno 200 metrov dolgo in več kot 60 metrov globoko sotesko Tolminke je izdolbla modrozelena reka, ki v koritih ponekod teče med stenami, ki so le nekaj metrov narazen. Soteska Zadlaščice je krajša, a nič manj slikovita.

Julijske Alpe - Tolmin, Kobarid

NA KRN, 2244 m

Več...

Julijske Alpe - Tolmin, Kobarid

ZGODOVINSKA RAZGLEDNA POT

Več...

Julijske Alpe - Tolmin, Kobarid

TOMINSKA KORITA

Več...

SKi FunFon

Vremenska napoved

3. 3. 4. 3. 5. 3.

POP
16 °C


0
m/s

DOP
-2 °C


0
m/s

POP
14 °C


3
m/s

DOP
- °C


-
m/s

POP
- °C


-
m/s


Active Slovenia © 2015.